Зазвичай, ми сприймаємо раціональне харчування, як науковий термін, це, здається, для обраних. Але збалансоване , корисне харчування – це набагато легше, ніж здається.
Давайте згадаємо, як люди зазвичай харчуються? Вранці кава та бутерброд з ковбасою або сиром, в обідню перерву перше, друге та компот, а ввечері смажена картопля з котлетами. А ще, безліч перекусів, солоденьке та смачненьке. У вихідні дуже часто до такого раціону додається алкоголь. Підсумком такого харчування будуть прояви поганого самопочуття, зайва вага, набряки, варикозна хвороба та зіпсований настрій з дефіцитом життєвої енергії.
Далі, як правило, ми вирішуємо, що прийшов час худнути. Сідаємо на “ПП”. Виключаємо сніданки, або згадуємо про овочеві супчики, вечорами дозволяємо собі лише лист салату. З таким режимом нас вистачає на тиждень максимум, потім все кидаємо і починаємо знову. Результат якщо і є, то тримається недовго.
Баланс та раціональність в харчуванні – це не про дієти. Це про те, коли необхідні жири, білки та вуглеводи надходять в організм людини одночасно, не дозволяючи коливатися показникам інсуліну . Це достатня кількість клітковини для здоров’я шлунково-кишкового тракту та нормальна калорійність з легким дефіцитом для зниження ваги. Джерела цих самих КБЖВ повинні бути здоровим та природніми. Якщо вуглеводи, то повільні (цільні злаки). Якщо жири, то переважно рослинні масла. Якщо білки, то риба і м’ясо птиці.
Ця тема стає більш актуальною з пацієнтами гастроентеролога. Безліч діагнозів потребують уважного ставлення до свого раціону, і у кожного пацієнта свої обмеження. Саме тому наш лікар – гастроентеролог отримав спеціалізацію дієтолога. Це дуже допомагає отримати стабільний та довго триваючий результат.
Детально з усім цим розбираємося на консультаціях та супроводі. Попередньо, проходимо необхідну діагностику, визначаємо «слабкі місця» і починаємо перетворювати життя на краще.